Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Krajskou památkou roku 2019 je českobudějovická Solnice

Krajskou památkou roku 2019 je českobudějovická Solnice

foto: České Budějovice

12. 02. 2020 - 12:00

Členové jihočeské sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska na svém dnešním jednání rozhodovali o vítězích krajského kola Památka roku 2019. Ve velké kategorii „bojoval“ zámeček Poříčí v Boršově nad Vltavou, fara v Čakově, českobudějovická Solnice a hřbitovní kaple v Protivíně. K kategorii malých staveb se o prvenství ucházela stará radnice v Dačicích a Buškův hamr v Trhových Svinech.

„Moc nás těší, že členové přidělili prvenství budějovické Solnici. Vlastník objektu si takové ocenění rozhodně zaslouží, Solnici citlivě zrekonstruoval a otevřel veřejnosti za své vlastní peníze, z dotačních zdrojů nečerpal žádné prostředky,“ uvedl krátce po vyhodnocení náměstek primátora Tomáš Bouzek, který je zároveň místopředsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. V malé kategorii vyhrála stará radnice v Dačicích.

Solnice úspěšně bodovala už několikrát - primátor Jiří Svoboda předal Cenu města za rok 2018 panu Václavu Študlarovi za projekt revitalizace objektu Solnice na Piaristickém náměstí už 16. září 2019 a hned poté získala Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR .

Výherci postupují do finálního kola, která se koná 26. března 2020 v Jihlavě.

Další články