Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Už se nepočítají Český hokej sjednotil pravidlo vítězných nájezdů

Český hokej sjednotil pravidlo vítězných nájezdů

foto: Petr Pelíšek

22. 10. 2020 - 21:24

Na základě některých dotazů Český hokej potvrzuje informaci, která byla zveřejněna na tiskové konferenci před startem Tipsport extraligy. Před začátkem sezony 2020/2021 byla změněna metodika vyhodnocování statistiky vítězného nájezdu. Informoval o tom web ceskyhokej.cz.

Nově se jeho střelci, stejně jako v NHL nebo na mezinárodních turnajích, nepočítá do tabulky střelců ani kanadského bodování. Opatření platí pro všechny soutěže řízené Českým hokejem, včetně mládežnických soutěží.

Výňatek z oficiální tiskové zprávy, kde tuto novinku vysvětlil člen panelu statistických expertů Ondřej Zamazal:

-vítězný gól v nájezdech už střelci nebude počítán do tabulky střelců, resp. kanadského bodování (jak to dosud fungovalo v celé historii play off TELH a v období 2006–2020 v utkáních základní části) – bude veden jen ve speciální kategorii vítězné góly v nájezdech

-změnu podnítila snaha sjednotit metodiku s mezinárodními předpisy (IIHF i NHL) a odstranit dosavadní nevyváženost, kdy rozhodující gól v nájezdech byl připočten do statistik střelci, ale nikoliv už brankáři, který ho inkasoval (platné v období 2013– 2020)

-výkony dosažené v minulosti v rámci předchozích metodických pokynů zůstávají v platnosti

Upravila se i statistika počítání čistých kont brankářů. Pokud brankář není v utkání (pozn. základní hrací době i případném prodloužení) střídán jiným brankářem a jeho tým v utkání neobdrží žádný gól, je mu do statistik započteno čisté konto. V případě, že o vítězi utkání rozhodují za stavu 0:0 samostatné nájezdy, nemá jejich průběh a výsledek žádný vliv na statistiku čistých kont (pozn. tento výklad mění znění přílohy 1 Pravidel ledního hokeje 2014-2018).

Další články