Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Soutěže začínají Ligový fotbal startuje sezónu s diváky na tribunách

Ligový fotbal startuje sezónu s diváky na tribunách

foto: lfafotbal.cz

22. 07. 2021 - 13:08

Po nedávno skončeném mistrovství Evropy se čeští fotbaloví fanoušci mohou těšit znovu na ligové souboje. Ve stejný termín tentokrát startují obě nejvyšší soutěže. Pro FORTUNA:LIGU i FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU se po roce znovu vrací herní model s nadstavbovou částí a dramatickými boji v baráží o postup. Ligová fotbalová asociace současně se svým oficiálním partnerem Louda Auto před začátkem sezóny představila nejbližší kroky u svého nadačního fondu Zelený život.

FORTUNA:LIGA s obvyklými šestnácti účastníky odehraje v základní části třicet kol a poté bude následovat nadstavbová část, jak si ji fotbalová veřejnost pamatuje z doby před příchodem COVIDu, tedy další duely ve třech výkonnostních skupinách. „V rámci Ligového výboru jsme jednotní v názoru, že nadstavbová část bude na programu nejvyšší české soutěže ještě minimálně dvě sezóny. Letos se obejdeme bez vyzývacího utkání o účast v evropských pohárech a vítězi prostřední Skupiny o umístění bude náležet finanční prémie a lepší nasazení do národního poháru v nadcházející sezóně,“ zmínil novinku v herním formátu FORTUNA:LIGY předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda. Česko po poklesu v žebříčku národů UEFA totiž v příštím roce vyšle do evropských pohárů pouze čtyři zástupce a z FORTUNA:LIGY se do nich kvalifikují jen tři nejlepší celky.

Důležitá umístění sezóny 2021/22:
Vítěz F:L – předkolo mistrovské fáze kvalifikace Ligy mistrů 2022/23
Vítěz MOL Cupu – předkolo Konferenční ligy 2022/23
Druhý a třetí (popř. čtvrtý) tým F:L – předkolo Konferenční ligy 2022/23
14. a 15. tým F:L – účast v baráži proti třetímu resp. druhému týmu F:NL
16. tým F:L – přímý sestup do F:NL
Vítěz F:NL – přímý postup do F:L

Podle nedávno schváleného Protokolu opatření Ligové fotbalové asociace se na ligové stadiony mohou podívat vyšší jednotky tisíc diváků. „Vnímáme to jako jasný signál, že se postupně vracíme k normálu. Ministerstvo zdravotnictví už nevydává speciální výjimky, podle které jsme profesionální soutěže řídili v minulé sezóně. Pracujeme podle obecných epidemických pravidel daných v mimořádných opatřeních. Věřím, že si fanoušci budou postupného návratu na tribuny vážit a že si po dlouhé době brzy užijeme skvělé atmosféry při ligových utkáních,“ těší se na start ligy Dušan Svoboda. Na základě opatření Ministerstva zdravotnictví vychází pro různě velké stadiony několik variant výpočtu povolených kapacit hlediště. Utkání nejvyšších fotbalových soutěží na menších stadionech může navštívit až 5000 diváků. U stadionů s kapacitou nad 10000 diváků, pak může být tento počet diváků navýšen až na 50 % kapacity sedících diváků daného stadionu s tím, že v takovém případě musí být diváci usazeni tak, že mezi nimi bude ponecháno nejméně jedno neobsazené sedadlo. „Všichni návštěvníci, zástupci médií, pořadatelé i aktéři utkání jako hráči nebo trenéři se musejí prokazovat dokladem o bezinfekčnosti, za což se považuje negativní test, dokončené očkování nebo prodělání nemoci za posledních 180 dní,“ doplnil Dušan Svoboda.

Povolené kapacity stadionů:
stadion s kapacitou do 5 tisíc osob – povoleno 100 % míst
stadion s kapacitou 5 až 10 tisíc – povoleno max 5000 osob
stadion s kapacitou nad 10 tisíc – povoleno 50 % míst
Výjimkou jsou ještě sektory ke stání s dodržením rozestupů 4 m2 na jednoho diváka

Před vstupem na stadion nutno předložit některý z dokladů o bezinfekčnosti:
negativní PCR test ne starší než 7 dní
negativní antigenní test ne starší než 72 hodin
doklad o prodělání nemoci COVID-19 v období předchozích 180 dní
certifikát o dokončení očkování nejméně před 14 dny

Fortuna z pozice generálního partnera českého fotbalu a titulárního sponzora profesionálních soutěží díky volnějším omezením a návratu fanoušků na tribuny znovu aktivuje řadu svých doprovodných programů. Hned na úvod připravila soutěže, v rámci kterých rozdá stovky klubových dresů a permanentních vstupenek, a to nejenom příznivcům FORTUNA:LIGY, ale i FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. „Chceme, aby se svět v rámci možností vracel do normálu, a k tomu patří i návštěva fotbalového zápasu. Za půldruhého roku si možná někdo zvyknul na to, že fotbal existuje jenom v televizi, s čímž se ale nechceme smířit. Díky televizním přenosům fotbal nezmizel, nyní je ale na čase, aby se ta pravá atmosféra začala vracet i na stadiony, a právě k tomu se budou upínat naše aktivity minimálně v úvodu sezony,“ uvedl David Vaněk, generální ředitel sázkové kanceláře Fortuna.

Na začátku roku 2021 se oficiálním partnerem LFA stala společnost Louda Auto. „Díky spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací jsme se spojili s širokou fotbalovou rodinou a zejména s prvoligovými fotbalovými kluby, kterým pomáháme řešit jejich mobilitu. Všem klubům FORTUNA:LIGY během sezóny poskytneme celkem 244 nových vozů značek ŠKODA, Hyundai a Ford. Nově od počátku letošní sezóny poskytujeme vozy také fotbalovým klubům do druhé nejvyšší soutěže. Jedná se o jeden z největších sponzoringových projektů v dějinách českého fotbalu," řekl k partnerství s profesionálním fotbalem Pavel Louda, majitel společnosti Louda Auto.

Šestnáct celků se srovnalo také na startovní čáru druhé nejvyšší soutěže. Mezi nimi nechybí řada tradičních klubů se silným diváckým zázemím. „Věřím, že atraktivita FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude jedním z nábojů nadcházející sezóny. Doufám, že brněnská Zbrojovka Brno nebo Opava se budou pohybovat v horním patrech tabulky a společně se silnou Příbramí nebo Duklou budou jistě bojovat o návrat mezi elitu,“ poznamenal Dušan Svoboda. Utkání FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY budou k vidění na stanici ČT Sport, zatímco zápasy v nejvyšší soutěži fanoušci naladí pouze na placených kanálech O2 TV. Na základě dohody mezi Pragosportem, jakožto držitelem vysílacích práv, s O2TV se budou všechny zápasy FORTUNA:LIGY vysílat právě na sportovních kanálech O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. „Je to trend, ke kterému jsme dospěli postupem času a věřím, že fanoušci nás již nyní chápou. Elitní fotbal stejně jako ve světě i u nás patří na placené kanály a na číslech sledovanosti současně vidíme, že počty předplatitelů rostou. To je důkaz pro nás i pro naše partnery, že přesunem na komerční stanici neztrácí FORTUNA:LIGA na své vizibilitě a kvalitou televizního zpracování se blížíme vyspělé Evropě,“ podotkl Dušan Svoboda. Na sportovních kanálech O2 TV se budou vysílat kompletně všechny zápasy nejvyšší české soutěže včetně těch souběžně hraných v jeden čas díky již osvědčené multidimenzi.
Diváci se dočkají také atraktivnějšího vysílacího formátu, kdy se většina zápasů odehraje o víkendu. V letním období startují sobotní i nedělní přenosy v 15.30 a program poběží až do 21.30. „Nový vysílací formát přinese fanouškům maximální přehlednost a komplexnost. Každý hrací den vyrobíme kontinuální vysílání trvající více než šest hodin,“ uvedl Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.
„Dále představíme nové multifunkční televizní studio, které divákům nabídne špičkové technologie včetně velkých LED zobrazovacích panelů i rozšířené a virtuální reality. Implementovali jsme to nejlepší vybavení inspirované světovými trendy. V pátek od 20 hodin nasadíme také nový pořad FORTUNA:LIGA Preview, ve kterém se podíváme na aktuální témata analyticky, mrkneme za oponu ligového fotbalu. Provázet jim bude moderátorka Eliška Machová, jež se celý život pohybuje ve fotbalovém světě,“ prozradil Kindernay.

Termínová listina 2021/22:
24. července 2021 - zápasy 1. kola F:L i F:NL
26. až 27. listopadu 2021 - zápasy 16. kola F:NL, posledního kola na podzim
18. až 19. prosince 2021 - zápasy 19. kola F:L, posledního kola na podzim
5. až 6. února 2022 - zápasy 20. kola F:L, prvního na jaře
5. až 6. března 2022 - zápasy 17. kola F:NL, prvního na jaře
23. dubna 2022 - zápasy 30. kola, posledního kola základní části F:L
30. dubna až 22. května 2022 – zápasy nadstavbové části FINÁLE FORTUNA:LIGY
21. května 2022 - zápasy posledního 30. kola F:NL
25. května 2022 – úvodní utkání baráže o postup do F:L
29. května 2022 – odvetná utkání baráže o postup do F:L

Další články