Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

12. ročník Umění ve městě začne už ve středu

12. ročník Umění ve městě začne už ve středu

03. 06. 2019 - 14:09

Slavnostní vernisáži a koncertu na náměstí Přemysla Otakara II. bude předcházet naprosto unikátní performance – 3D tisk uměleckého díla z betonu přímo před očima veřejnosti. Iniciátoři akce - sochař Michal Trpák a zahradní architekt Ferdinand Leffler - tak po velkolepém loňském úspěchu „očí na temelínských věžích" připravili pro návštěvníky další jedinečný zážitek. „Po loňské projekci nočního hlídače na temelínské věže probudíme dalšího amorfního tvora k životu. Přímo v centru jihočeské metropole oživíme dva a půl metrového robota firmy ABB, který se stane prodlouženou rukou výtvarníků. Robot, vytiskne přímo před zraky přítomných z betonu umělecké objekty o rozměrech několika metrů," přibližuje plánovanou performance sochař a iniciátor 3D tisku Michal Trpák.

V Čechách to bude první veřejný projekt, při kterém bude tato technologie 3D tisku použita pro umělecké účely a kdy budou vytištěné objekty instalovány ve veřejném prostoru. I ve světě probíhá 3D tisk z betonu většinou v experimentální rovině a je stále předmětem výzkumu. Návštěvníci 12. ročníku Umění ve městě tak budou mít ojedinělou a unikátní příležitost být účastni prvního představení 3D tisku z betonu ve veřejném prostoru. Tisknout se budou jak výtvarná díla, tak městský mobiliář.

Samotné testovaní možností robota probíhá celý květen ve firmě Matteo v Českých Budějovicích a vyvrcholí právě veřejným tiskem na českobudějovickém náměstí ve středu 5.6.2019 od 15 hodin.

Slavnostní zahájení proběhne ve dvou částech. Festival zahájí v 18:00 h náměstek primátora Juraj Thoma a bude představen mezinárodní tým 3D tisku - Kateřina Nováková a team PETMAT z.ú. při ČVUT Praha, Fernando de Los Rios - zakladatel společnosti věnující se 3D tisku z betonu Hyperion Robotics, Ashish Mohite - člen týmu Hyperion Robotics a vědecký pracovník realizující výzkum 3D tisku na univerzitě Aalto university of Arts, Design and Architecture ve Finsku.
Poté vystoupí skupina Swing Trio Avalon.

Po vystoupení swingové skupiny budou představeni vystavující umělci a iniciátoři výstavy Michal Trpák a Ferdinand Leffler odstartují 12.ročník. Vernisáže se zúčastní tito sochaři a výtvarníci: Veronika Psotková, Diana Winklerová, Miloslav Fekar, Jakub Flejšar, Vladimír Franz, Tomáš Medek, Antonín Kašpar, Ondřej Oliva, Michal Škapa, Franz Tišek (AT) a Vojtěch Trocha.

Další články