Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

České Budějovice již nejsou spoluvlastníkem letiště

České Budějovice již nejsou spoluvlastníkem letiště

foto: České Budějovice

08. 07. 2020 - 10:03

Město České Budějovice již nebude polovičním vlastníkem akciové společnosti Jihočeské letiště. Své akcie prodá Jihočeskému kraji za polovinu účetní hodnoty letiště, což je 6,5 milionu korun. Končí tak dotování provozu z městského rozpočtu. Společnost Jihočeské letiště založilo město České Budějovice a Jihočeský kraj v srpnu 2005. Postupně se přebíral bývalý vojenský prostor od armády a vkládaly se do něj finanční prostředky. 

„Do určité doby bylo logické letiště podporovat, protože se očekával přínos projektu například pro turistický ruch nebo pro firmy v regionu. Do společnosti vložilo město od roku 2006  k 30.6. 2020 celkem 236,7 milionů korun, ale původní očekávání se bohužel nenaplňovala,“ říká primátor Jiří Svoboda.

Proto město začalo už téměř před rokem vyjednávat s krajem. Chtěli jsme nejprve najít optimální model, který by byl funkční a výhodný jak pro kraj, tak i pro město. Upozornili jsme, že jako padesátiprocentní akcionář společnosti máme nevýhodnou  pozici, protože pozemky areálu letiště a také budovy  patří výlučně kraji, město nemá nic. Nelze tedy očekávat žádný zisk například z využití nemovitostí a pozemků. Pro město je dlouhodobě neúnosné, aby se dotace na provoz z městského rozpočtu neustále zvyšovala za situace, kdy neexistuje jasná představa o budoucnosti letiště.  Absence silného strategického partnera pro letiště a chybějící strategie dalšího vývoje jen potvrzuje rozhodnutí města odprodat svůj podíl.  Záměru předcházel souhlas radních a zastupitelů města i kraje.

„Jsem přesvědčen, že bude pro kraj výhodnější vyjednávat o budoucím strategickém partnerovi z pozice jediného vlastníka. My bychom chtěli zájmy města uplatňovat prostřednictvím zástupce v dozorčí radě letiště a i v budoucnu tak zajistit alespoň částečný vliv na dění v areálu,“ dodává primátor Jiří Svoboda.

Další články