Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Za 27 milionů Kraj přestaví bechyňský Dům služeb pro muzeum keramiky

Kraj přestaví bechyňský Dům služeb pro muzeum keramiky

foto: Jihočeský kraj

04. 08. 2019 - 08:33

Obyvatelé i návštěvníci Bechyně se mohou těšit na zbrusu nové výstavní prostory. Ty vzniknou v místním Domě služeb za necelých 27 milionů korun. Přestěhuje se sem Mezinárodní muzeum keramiky, které v současnosti sídlí v nevyhovujících prostorách, kde navíc musí platit komerční nájem. Stálá expozice keramiky, nový depozitář, sociální zázemí a kancelářské prostory budou na nové adrese už v první polovině roku 2021.

„Z budovy zůstane v podstatě jenom skelet a vznikne velký otevřený prostor, kde lépe vyniknou umělecká díla,“ vysvětlil krajský radní Antonín Krák s tím, že dosud sídlí muzeum keramiky v budově zámeckého pivovaru, kde jsou pro výstavy i depozitář nevyhovující klimatické podmínky. „Důvodem pro stěhování muzea jsou jistě i náklady spojené s nájmem“, uvedl dále Krák a náklady na rekonstrukci vyčíslil na necelých 27 milionů bez DPH.

Částku uhradí z 85 procent Evropská unie, zbytek zaplatí Jihočeský kraj. Stavět se začne ještě na konci letošního roku a celá rekonstrukce bude trvat jeden kalendářní rok. Milovníci keramiky budou tedy moci obdivovat exponáty v nových prostorách už v první polovině roku 2021. 

Mezinárodní muzeum keramiky vzniklo v Bechyni v roce 1967 v souvislosti s místní řemeslnou i školskou tradicí a s konáním Mezinárodních symposií keramiky v České republice. Muzeum je umístěno v rekonstruovaných budovách někdejšího zámeckého pivovaru a spravuje ho Alšova jihočeská galerie. 

Další články