Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Nižší než před rokem Nezaměstnanost v červnu klesla

Nezaměstnanost v červnu klesla

foto: archiv redakce

12. 07. 2022 - 14:01

Úřad práce ČR evidoval k 30. 6. 2022 celkem 231 309 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 4 159 méně než v předchozím měsíci a o 41 993 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob poklesl na 3,1 %. To je o 0,1 procentního bodu méně než v květnu a o 0,6 méně než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat  EUROSTATU (za květen) nejnižší v celé EU, a to 2,4 % (průměr EU 5,9 %).

„Dlouhodobě velmi nízká míra nezaměstnanosti v České republice je  velmi důležitým a pozitivním ukazatelem. Náš trh práce dokáže nabídnout zaměstnání každému, kdo chce pracovat. To se jasně ukázalo i v posledních měsících v souvislosti s válkou na Ukrajině. Téměř 85 tisíc uprchlíků si u nás našlo práci a přestalo být závislých na pomoci státu. Zároveň ale musíme pamatovat na to, že nejnižší nezaměstnanost v EU není samozřejmost. Velké poděkování proto patří všem firmám, které lidem dávají práci,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

V červnu pokračoval pokles podílu nezaměstnaných osob. Trh práce ovlivňují, kromě stále vysokého zájmu zaměstnavatelů o zaměstnance ve zpracovatelském průmyslu, zejména sezónní činnosti. A to především ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, v pohostinství, prodeji a ve službách.

„V souvislosti s tím, ale i vysokým počtem míst v průmyslu, klesl počet nezaměstnaných mužů. V evidenci Úřadu práce ČR jich bylo meziměsíčně o 3 477 méně, tedy celkem 105 774. V menší míře se objevují nabídky letních brigád,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Prostřednictvím ÚP ČR zaměstnavatelé momentálně nabízejí „brigádnická“ místa pro pomocné síly v pohostinství, gastronomii, obchodě, pomocníky ve výrobě, uklízeče, v rekreačních resortech (pro pokojské, číšníky, servírky), případně na koupalištích, obsluhu stánkového prodeje, v lesnictví či zahradnictví. V některých regionech se objevují pozice ve strojírenství.

Sezónní činnosti poběží podle generálního ředitele ÚP ČR i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat. Vše se ale také bude odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny, aktuální epidemické situace a v neposlední řadě dopadů energetické krize na zaměstnavatele.

Ukrajina

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce června práci celkem 84 594 občanů Ukrajiny (zhruba ¾  - 59 968 - z nich jsou ženy). Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 68 777 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském (10 593 osob) a Plzeňském kraji (9 251 osob) a dále v Praze (8 539 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě. Jejich příchod český pracovní trh dosud nijak výrazně neovlivnil.

„Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice. Případně našli uplatnění v oblasti sezónního zaměstnávání. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali. Zároveň ale platí, že do ČR přicházejí/přicházeli především ženy, což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu,“ upřesňuje generální ředitel ÚP ČR.

Ke konci června bylo v evidenci ÚP ČR 5 779 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou, kteří podali žádosti o zaevidování jako zájemci (5 564 osob) nebo uchazeči (215 osob) o zaměstnání. Celkem se od vypuknutí krize na Ukrajině zaevidovalo na ÚP ČR do konce června 12 211 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou. Úřad jim nabízí mimo jiné i pomoc s financováním kurzů českého jazyka.

Další články