Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Republiku zasáhl silný vítr, dosáhl síly orkánu

Republiku zasáhl silný vítr, dosáhl síly orkánu

foto: HZS ČR

24. 02. 2020 - 09:00

Republiku v neděli odpoledne a v noci opět po několika dnech zasáhl silný vítr. Zároveň stoupaly hladiny některých řek. Vítr ve svém nejsilnějším bodu dosáhl síly orkánu, stejně jako bouře Sabine před čtrnácti dny. Na nejvyšší hoře republiky Sněžce dosáhl během večera rychlosti 187 kilometrů za hodinu. Silný vítr znamenal i komplikace v dopravě. Na Karlovarsku shodil strom na autobus. Desítky domácností pak zůstaly bez proudu.

Vítr o rychlosti zhruba 187 kilometrů za hodinu zaznamenali meteorologové na Sněžce v sedm hodin večer. Rychlost se tak přiblížila údajům při bouři Sabine, kdy na Sněžce meteorologové naměřili vítr o rychlosti až 198 kilometrů za hodinu.

Situaci v dopravě komplikoval vítr během večera přimárně v Čechách. Na třech desítkách železničních tratí vítr buď omezil, nebo zcela zastavil dopravu. Na některých místech musela Správa železnic snížit rychlost vlaků, někde vlaky kvůli popadaným stromům stály.

Vzhledem k poškozenému vedení byla část domácností v republice bez proudu. Konkrétně například v Plzeňském v Karlovarském kraji bylo k osmé hodině večer bez elektřiny zhruba 500 odběrných míst.

"Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a větve, utržené střechy, ale byly i případy najetí vlaku či auta do stromu. K popadaným stromům se na některých místech, hlavně v Královéhradeckém kraji, přidala i voda, kdy hasiči čistili propustky, čerpali vodu ze zatopených míst a stavěli provizorní protipovodňové zábrany," prozradila mluvčí hasičů Nicole Studená.

Další články