Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Zelená turistika Rozcestník šetrné turistiky Enviroskop čeká nová sezóna

Rozcestník šetrné turistiky Enviroskop čeká nová sezóna

foto: Barbora Šímová

09. 07. 2019 - 10:09

Krajská síť environmentálních center Krasec, z. s. provozuje webové stránky enviroskop.cz, které nabízí několik stovek výletů za přírodou, krajinou a zdravým životním stylem napříč Jihočeským krajem. Web doprovází mobilní aplikace Enviroskop a stejnojmenná stránka na nejvyužívanější sociální síti, která svým fanouškům nabízí aktuální informace a tipy na výlety.

Enviroskop, to je první český průvodce „zelenou“ turistikou. Jedná se o stejnojmenné webové stránky a volně stažitelnou mobilní aplikaci, kde zájemci o šetrné formy cestování najdou 400 neokoukaných výletních lokalit. Tak rozsáhlou databázi výletů připravilo několik desítek mapovatelů z řad členských organizací spolku Krasec. V hledáčku jsou cíle týkající se přírodního dědictví a environmentálních témat - namátkou aleje a studánky, přírodní zahrady, geologické nebo botanické lokality, místa pro birdwatching, možnosti přírodního koupání, různé typy stezek včetně questingových či zážitkových, environmentální atrakce pro děti, nabídka místní produkce i řemeslných dílen, příklady šetrných přístupů v zemědělství, stavitelství, obnově krajiny a ve využívání zdrojů energie.

Jak web a aplikace fungují? Jejich hlavním znakem je jednoduchost a snadné užívání, zatímco jejich hlavní funkce spočívá ve vyhledávání zájmových lokalit přímo z mapy, listováním v jednotlivých tematických kategoriích či prostřednictvím řady filtrů. Návštěvníci stránek si mohou založit svůj profil „Můj Enviroskop“, což umožňuje vedení deníčku oblíbených či již navštívených lokalit nebo plánování vlastní výletní trasy.

Více dodává předseda spolku Krasec Karel Srdečný: „Troufám si tvrdit, že webové stránky jsou pohledné, jejich design jsme založili na kvalitních fotkách z jednotlivých lokalit. V případě mobilní aplikace musím zmínit, že funguje také offline a zejména že její součástí je i terénní navigace.“ Enviroskop v roce 2019 podporuje Jihočeský kraj v rámci sítě Krasec.

Uživatelé webu enviroskop.cz jistě ocení také interaktivní prvky - mohou jednotlivé lokality sdílet, komentovat, přidávat vlastní fotky atd. Tým Enviroskopu se svými fanoušky komunikuje prostřednictvím nejvíce používané sociální sítě a počet fanoušků Enviroskopu stále stoupá díky zajímavým aktualitám z dění na lokalitách. Enviroskop vytvořila a provozuje Krajská síť environmentálních center Krasec, z. s., která sdružuje 17 členských organizací jihočeského regionu zaměřených na ekologické poradenství a environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu. Krasec pořádá podzimní cyklus environmentálních akcí Jihočeské dny s Krascem nebo soutěž projektů s přínosem pro životní prostředí Jihočeská ratolest.

Další články