Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Ve Vimperku hořely dvě opuštěné budovy

Ve Vimperku hořely dvě opuštěné budovy

foto: HZS ČR

19. 01. 2020 - 12:00

V časných sobotních hodinách obdrželo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku zprávu o požáru budovy v Pražské ulici ve Vimperku. 

Operační důstojníci na místo vyslali dvě cisterny a automobilový žebřík profesionálních hasičů ze stanic Vimperk a Prachatice. A dále svolali jednotky SDH obcí Zdíkov, Hrabice, Svatá Máří a Vimperk, které se k požáru dostavily s dalšími čtyřmi cisternami.

Po průzkumu na místě požáru velitel zásahu podal zprávu, že se jedná o požár opuštěného objektu, a to v plném rozsahu. Požár se dále střešní konstrukcí rozšířil i na další vedle stojící budovu. Krátce před půl šestou ranní vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Další upřesňující zprávy z místa zásahu zněly, že se jedná o opuštěné, vybydlené domy, ve kterých nikdo není. Hasiči ihned zahájili hasební práce. Podařilo se jim požár dostat rychle pod kontrolu, již v 5:48 hodin velitel zásahu hlásil lokalizaci požáru ve více zasažené budově. Zároveň si vyžádal dovoz další dýchací techniky. Zakouřené prostory a zásah v mrazivém počasí kladou velký nárok na spotřebu vzduchových láhví. Ty byli na požářiště dovezeny z prachatické stanice. Minutu po sedmé hodině ranní byl lokalizován i požár ve střeše druhého objektu. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu hlásí v 8:30 hodin.

Na požářiště k hasičům, kteří dohašují a kontrolují, zda někde nezůstala skrytá ohniska, nastupují vyšetřovatel HZS a policisté. Znova je prověřeno, že v budovách nikdo nebyl. Vzniklá škoda byla předběžně stanovena na 900 000,-. Příčina vzniku požáru je v šetření, vyšetřovatel pracuje se dvěma nejpravděpodobnějšími verzemi vzniku, a to nedbalost či úmyslné zapálení.

Další články