Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Vláda schválila nová opatření: Zavřou služby i většina obchodů

Vláda schválila nová opatření: Zavřou služby i většina obchodů

foto: Vláda.cz

21. 10. 2020 - 13:02

Vláda dnes, v den, kdy začala platit nová opatření, vyhlásila jejich další zpřísnění. A to už od zítřka, kdy Českou republiku čeká takzvaný lockdown. Otevřené mají zůstat jen obchody se základními potřebami, zavřou tak služby i většina obchodů.

 

„Vzhledem k situaci a dramatickému nárůstu pandemie se vláda rozhodla přistoupit k dalším opatřením,“ řekl ve středu po poledni premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Ten nárůst je obrovský a bohužel opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, nezploštila křivku a vypadá to, že nefungují,“ pokračoval.

Co se tedy mění?

Omezují se obchody a služby

Od čtvrtečních šesti hodin ráno se v České republice uzavře většina obchodů, podobně jako na jaře. Otevřené mohou zůstat pouze obchody se základními potřebami, tedy potraviny, lékárny a drogerie.

Prodej velkoobchodů zůstává bez omezení, v nákupních centrech mohou stejně jako během jarního lockdownu být otevřené pouze potraviny, drogerie, lékárny a další provozovny, které jsou uvedené v usnesení vlády. 

 
 

Zavírají služby, Češi se tak budou muset obejít bez kadeřníků, knihoven i dalších služeb.

Omezuje se pohyb

Vláda od čtvrtka omezuje také pohyb občanů a kontakt s dalšími lidmi, a to na nezbytně nutnou dobu. Výjimku tvoří cesty do práce, nezbytné cesty za rodinou, na nákup a v případně nutné pomoci blízkým. Lidé mohou také běžně k lékaři.

Povolené jsou vycházky do přírody, parků, pobyt na chatách a chalupách. A to maximálně po dvou, s výjimkou členů domácnost a spolupracovníků. Ministr zdravotnictví Prymula na tiskové konferenci řekl, že vláda pobyt na čerstvém vzduchu doporučuje. 

 

Zaměstnavatelům vláda doporučila podporovat práci z domova a omezit výkon prací, které nejsou nezbytné nutné pro jejich činnost.

Vláda jednala kvůli vysokému nárůstu pozitivně testovaných, premiér Babiš se omluvil

Vysoké nárůsty nově potvrzených případů koronaviru - v úterý šlo o necelých 12 tisíc případů - donutily vládu zasednout znovu a jednat o dalším přitvrzení. Konkrétní omezení pak dnes členové vlády představili na tiskové konferenci.
 
Premiér Babiš se na tiskové konferenci vrátil ke svému letnímu výroku o tom, že žádný lockdown už nebude.

„Omlouvám se podnikatelům, občanům, zaměstnancům, omlouvám se za to, že jsem v minulosti tuhle možnost vyloučil, protože jsem si neuměl představit, že se to může stát. Bohužel se to stalo a my musíme v první řadě ochránit životy našich občanů,“ uvedl.

Další články