Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

EET odloženo Vláda schválila opatření na podporu ekonomiky

Vláda schválila opatření na podporu ekonomiky

foto: Pixabay - ilustrační foto

19. 10. 2020 - 11:04

Celkem pět opatření na pomoc české ekonomice vláda schválila na pátečním mimořádném zasedání. Mimo jiné vláda odložila Elektronickou evidenci tržeb (EET) až na konec roku 2022, poslanci se také dohodli na dalších kompenzacích pro podnikatele.

Odložení EET

Odložení Elektronické evidence tržeb se týká oborů, kde je již zavedena, i spuštění poslední vlny. Poslední vlna měla být spuštěna již letos v květnu a týkala by se například lékařů, taxikářů, účetních, řemeslníků nebo právníků. Aktuálně tedy žádný podnikatel nemusí evidovat své tržby a ani nedochází ke kontrolám ze strany úřadů. Evidence je aktuálně čistě dobrovolná.

"Vláda právě schválila odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Hlavním cílem EET vždy bylo narovnání podnikatelského prostředí. Nyní je však prioritou samotná záchrana podnikání,“ uvedla na svém Twitteru ministryně financí Alena Schillerová.

Prodloužení záručního programu COVID III

Podmínky pro poskytnutí úvěrů se státní zárukou by podle ministryně Schillerové měly zůstat stejné. Záruční program COVID III bude prodloužen minimálně do poloviny příštího roku, ale Česko chce s EU vyjednat jeho prodloužení až do konce roku 2021.

Nově bude možné úvěr využít také na invetice. „Prodlužujeme záruční program COVID III do roku 2021. Chceme podpořit investice našich firem a podnikatelů do výzkumu, inovací a zvýšení efektivity výroby. Proto jsme program rozšířili o poskytování záruk za investiční úvěry,“ uvedla Schillerová.

Program COVID III funguje ve spolupráci s komerčními bankami už od června letošního roku. Za půjčky ručí stát a mají na ně nárok podniky a živnostníci do 250 do 500 zaměstnanců a maximální výše půjčky činí 50 milionů korun.

Ošetřovné

V pátek se vláda také shodla na výši ošetřovného pro živnostníky, které činní 400 korun denně po celou dobu, kdy budou uzavřeny školy. Nárok na něj mají rodiče s dětmi do deseti let.

Kompenzační bonus

Podnikatelé, kteří museli z rozhodnutí vlády uzavřít své provozovny, mají podle usnesení vlády nárok na kompenzační bonus ve výši 500 korun na den. Podmínkou ale je, že příjmy z podnikání musí u žadatele tvořit více než polovinu příjmů. Žádosti je možné podat po celou dobu nouzového stavu datovou schránkou, e-mailem, aplikací Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), poštou nebo osobně na Finančním úřadě.

Podpora zemědělcům

Vláda také schválila zásady pro dotační program pro zemědělce a potravináře a počítá s podporou tři miliardy korun. Přesná pravidla budou ještě dopracována a bude je muset schválit vláda.

Podporu by ale měli dostat subjekty, které dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, které je aktuálně zavřené. Ztráty tohoto sektoru jsou vyčísleny na 1,5 miliardy týdně.

Další články